Sinds 1 januari 2023 is wordt er 0% btw gerekend op de factuur voor een zonnestroominstallatie. Als iemand besluit ook een batterij te installeren, moet over dat deel wel 21% btw gerekend worden. Deze btw kan nu teruggevraagd worden. In dit artikel vertellen we je hier meer over.
Sinds 1 januari 2023 is wordt er 0% btw gerekend op de factuur voor een zonnestroominstallatie. Als iemand besluit ook een batterij te installeren, moet over dat deel wel 21% btw gerekend worden. Deze btw kan nu teruggevraagd worden.
Het terugvragen van de btw gebeurt op dezelfde manier als hoe dat in het verleden vóór 2023 ging voor zonnepanelen: de naam van de consument op de factuur van Zonnewinst moet hetzelfde zijn als de naam op het energiecontract van dezelfde woning. Deze persoon gaat stroom opwekken en terugleveren en kan daarom gezien worden als een 'energieproducent' eenmanszaak. Voor eenmanszaken geldt de Kleine Ondernemersregeling (KOR), waarmee de btw over de eerste investeringen van de eenmanszaak teruggevraagd kunnen worden. Vóór 2023 regelden wij deze aanvraag voor onze klanten. Onze klant betaalde ons de factuur inclusief btw. De belastingdienst betaalde het volgende kwartaal de btw terug aan onze klant. Sinds 2023 is dat niet meer nodig, want voor zonnepanelen kan 0% btw op de factuur gehanteerd worden.
Voor de aanschaf van een thuisbatterij kan nu gebruik gemaakt worden van dezelfde KOR, mits de consument een dynamisch contract heeft. Want dankzij een dynamisch contract maakt het voor batterijeigenaren mogelijk om te handelen op de energiemarkt. Dat handelen zorgt ervoor dat de Belastingdienst een consument kan aanmerken als btw-ondernemer. Het handelen in energie met het dynamische contract is een absolute randvoorwaarde om btw op de thuisbatterij terug te kunnen krijgen.
Het handelen op de energiemarkt voor consumenten gaan volledig automatisch. Je hoeft als consument geen technische kennis te hebben of de energieprijzen op de voet te volgen. Een computertje met aansluiting op het internet regelt het systeem automatisch met slimme software. Dit computertje kan een losstaand kastje in je meterkast zijn, maar ook veel omvormers van zonnepanelen kunnen deze taak uitvoeren. De software regelt automatisch dat de batterij moet laden wanneer de prijs energieprijs laag is en de batterij ontlaadt als de prijs hoog is. Zo koop je energie in tegen laag tarief en verkoop je jouw (opgewekte) energie iedere dag voor het hoogste tarief. Dit heet een energiemanagementsysteem.
Het is echter niet altijd mogelijk de btw terug te vragen. Laat je goed adviseren door één van onze adviseurs. Om verschillende redenen kan het niet mogelijk zijn: bijvoorbeeld als je zelf al een eenmanszaak heeft; of als je in het verleden de KOR al eens heeft gebruikt om de btw over de zonnepanelen terug te vragen. Ook moet de batterij geschikt zijn om met een dynamisch energiecontract te werken. Niet ieder type batterij wordt kan met de benodigde software aangestuurd worden.
Om verrassingen en teleurstelling achteraf te voorkomen, denken onze adviseurs over al deze zaken graag met je mee voorafgaand aan de aanschaf van jouw batterij. Zonnewinst heeft jarenlange ervaring met btw-teruggave voor zonnepanelen en helpt je graag bij de aanschaf van een thuisbatterij.
Heb jij een SolarEdge omvormer en batterij? Download dan de nieuwe publicatie van Solaredge die een overzichtelijke samenvatting geeft van hun laatste webinar: SolarEdge One, Dynamische Tarieven. In deze geven we nog wat extra informatie bij de slides uit de webinar.
De salderingsregeling wordt per 1 januari 2027 afgeschaft. Dat heeft de Eerste Kamer gisteren besloten. Wie zo min mogelijk terugleverkosten wilt over de opgewekte zonnestroom, moet zorgen dat je zoveel mogelijk direct verbuikt van wat je hebt opgewekt.
De wereld van duurzame energie blijft groeien, en steeds meer huishoudens en bedrijven kiezen voor energie-efficiënte producten zoals zonnepanelen, warmtepompen, thuisbatterijen, airco’s en laadpalen. Maar wat als er iets misgaat met deze producten of als je leverancier onverwachts failliet gaat? Gelukkig biedt de Stichting Garantiefonds Zonne-Energie (SGZE) een solide vangnet. In dit artikel leggen we uit wat SGZE is, welke producten onder het fonds vallen, en hoe Zonnewinst, aangesloten bij SGZE, je verder helpt bij een betrouwbare en zorgeloze installatie van duurzame energieoplossingen.