Uitbreiding van zonnepanelen op Hortus Ludi met ruim dubbel vermogen

Enkele maanden terug kregen we bericht van één van de bewoners van het woningbouwproject Hortus Ludi aan de Dobbelmannweg in Nijmegen. Sinds 2022 wonen zij in deze duurzaam gebouwde woningen. De woningen zijn opgeleverd met ieder vier zonnepanelen en een warmtepomp. Nu er ruim een jaar gewoond werd, zag de bewoner aan de energierekening dat de vier zonnepanelen niet voldoende elektriciteit opwekken om in het eigen verbruik te voorzien.

Ruim 2,5x zoveel vermogen voor zonne-energie

Ik ging langs om het dak in te meten. Vervolgens maakte ik een 3D-ontwerp waarin de opstelling van de aanwezige zonnepanelen (350 Watt-piek) wordt gewijzigd van zuid naar oost-west. Zo creërde ik ruimte om nieuwe zonnepanelen (425 Wp) te kunnen plaatsen.

Uiteindelijk werd er per woning besloten wel of niet mee te doen met het uitbreiden van de eigen zonnestroominstallatie. Drie van de zes woningen deden uiteindelijk mee. Een vierde kreeg een paneel dat ‘over bleef’. Er moest even opnieuw gepuzzeld worden, want omdat niet iedereen mee deed, konden we niet de lange rij panelen die op het zuiden liggen wijzigen naar oost-west opstelling. We vonden een oplossing op de kleine dakkapellen: de nieuwe panelen zijn te breed van afmeting, maar een oud paneel past daar exact. De woningen die nu een uitbreiding hebben, zijn van 1400 Wp opgesteld vermogen naar 3950 Wp gegaan. De micro omvormers produceren nu een maximaal vermogen van 3,1 kW, in plaats van 1,2 kW. Dat is ruim 2,5x zoveel vermogen!

Origineel aanwezige zonnepanelen (blauw) in oost-west opstelling, nieuwe zonnepanelen (zwart).

Hortus Ludi, winnaar Architectuurprijs Nijmegen 2023

Hortus Ludi bestaat uit twee volledig uit hout gebouwde luxe woningblokken met een grote gedeelde tuin. Het nieuwbouwproject werd in 2022 opgeleverd. Volgens bouwer Dura Vermeer: “Energieneutraal, klimaatadaptief, natuurinclusief en circulair. De woningen wekken energie op, bufferen water voor hergebruik in de kloostertuin en bestaan uit duurzame materialen.” Hortus Ludi, ontworpen door Architectuur Maken, is onlangs onderscheiden met de Architectuurprijs Nijmegen 2023.

Eenvoudig uitbreiden met Enphase micro-omvormers

De uitbreiding kon eenvoudig gerealiseerd worden, mede dankzij de nette installatie die bij de oplevering was aangebracht. En vooral ook dankzij het Enphase systeem dat was geïnstalleerd. Met Enphase micro omvormers krijgt ieder paneel één omvormertje. En dat is ideaal als je later wilt uitbreiden, want nieuwe panelen krijgen dan ook weer één eigen micro omvormer. Daardoor hoef je niet één centrale omvormer te vervangen voor een groter, duur exemplaar. Wil jij ook uitbreiden? Laat je gegevens achter en we nemen contact op om te kijken naar de mogelijkheden:

Hieronder volgen enkele foto’s van voor en na de uitbreiding:

Op de dakkapellen zijn twee nieuwe 425 Wp zonnepanelen geïnstalleerd. De onderconstructie is vastgelijmd en voorzien van ruim voldoende ballast.
Uitbreiding van zonnepanelen op Hortus Ludi met ruim dubbel vermogen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven