Ma t/m vr telefonisch bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 uur op 024 - 669 0597

bij geen gehoor mail uw vraag naar  info@zonnewinst.nl

Consument kan btw op thuisbatterij terugvragen

Sinds 1 januari 2023 is wordt er 0% btw gerekend op de factuur voor een zonnestroominstallatie. Als iemand besluit ook een batterij te installeren, moet over dat deel wel 21% btw gerekend worden. Deze btw kan nu teruggevraagd worden.

Kleine Ondernemersregeling (KOR)

Het terugvragen van de btw gebeurt op dezelfde manier als hoe dat in het verleden vóór 2023 ging voor zonnepanelen: de naam van de consument op de factuur van Zonnewinst moet hetzelfde zijn als de naam op het energiecontract van dezelfde woning. Deze persoon gaat stroom opwekken en terugleveren en kan daarom gezien worden als een ‘energieproducent’ eenmanszaak. Voor eenmanszaken geldt de Kleine Ondernemersregeling (KOR), waarmee de btw over de eerste investeringen van de eenmanszaak teruggevraagd kunnen worden. Vóór 2023 regelden wij deze aanvraag voor onze klanten. Onze klant betaalde ons de factuur inclusief btw. De belastingdienst betaalde het volgende kwartaal de btw terug aan onze klant. Sinds 2023 is dat niet meer nodig, want voor zonnepanelen kan 0% btw op de factuur gehanteerd worden.

Voor de aanschaf van een thuisbatterij kan nu gebruik gemaakt worden van dezelfde KOR, mits de consument een dynamisch contract heeft. Want dankzij een dynamisch contract maakt het voor batterijeigenaren mogelijk om te handelen op de energiemarkt. Dat handelen zorgt ervoor dat de Belastingdienst een consument kan aanmerken als btw-ondernemer. Het handelen in energie met het dynamische contract is een absolute randvoorwaarde om btw op de thuisbatterij terug te kunnen krijgen.

Energie Management

Het handelen op de energiemarkt voor consumenten gaan volledig automatisch. U hoeft als consument geen technische kennis te hebben of de energieprijzen op de voet te volgen. Een computertje met aansluiting op het internet regelt het systeem automatisch met slimme software. Dit computertje kan een losstaand kastje in uw meterkast zijn, maar ook veel omvormers van zonnepanelen kunnen deze taak uitvoeren. De software regelt automatisch dat de batterij moet laden wanneer de prijs energieprijs laag is en de batterij ontlaadt als de prijs hoog is. Zo koopt u energie in tegen laag tarief en verkoopt u uw (opgewekte) energie iedere dag voor het hoogste tarief. Dit heet een energiemanagementsysteem.

Btw terugvragen niet altijd mogelijk, laat u adviseren

Het is echter niet altijd mogelijk de btw terug te vragen. Laat u goed adviseren door één van onze adviseurs. Om verschillende redenen kan het niet mogelijk zijn: bijvoorbeeld als u zelf al een eenmanszaak heeft; of als u in het verleden de KOR al eens heeft gebruikt om de btw over de zonnepanelen terug te vragen. Ook moet de batterij geschikt zijn om met een dynamisch energiecontract te werken. Niet ieder type batterij wordt kan met de benodigde software aangestuurd worden.

Om verrassingen en teleurstelling achteraf te voorkomen, denken onze adviseurs over al deze zaken graag met u mee voorafgaand aan de aanschaf van uw batterij. Zonnewinst heeft jarenlange ervaring met btw-teruggave voor zonnepanelen en helpt u graag bij de aanschaf van een thuisbatterij.

Consument kan btw op thuisbatterij terugvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven