Ma t/m vr telefonisch bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 uur op 024 - 669 0597

bij geen gehoor mail uw vraag naar  info@zonnewinst.nl

Energie Management een must, info avonden goed bezocht

Het zit er op: drie goed bezochte informatieavonden vol tips, informatie en antwoorden voor onze klanten en andere geïnteresseerden. Uit de reacties bleek dat bijna iedereen op zoek is naar energie advies in onzekere tijden: Wat ga ik de komende tien jaar betalen voor uw energierekening? Het salderen wordt afgebouwd, wat doet dat met mijn energierekening? Helpt een dynamisch contract en een thuisbatterij?

Een belangrijk onderdeel tijdens de informatieavond is de energierekening wanneer het salderen wordt afgeschaft. Vervolgens keken we naar mogelijke oplossingen. In dit artikel volgt een korte samenvatting. We beginnen met het effect van het afschaffen van de salderingsregeling op de energierekening. In de tweede helft laten we zien waarom een Home Energie Management Systeem een slimme investering is op korte termijn. En natuurlijk hoe Zonnewinst u stapsgewijs kan helpen om zo van het gas af te komen met de grootste financiële besparing mogelijk.

Scenario

We behandelden het scenario van een standaard woning met zonnepanelen:
jaarlijks 4000 kWh verbruik en 3000 kWh opbrengst uit zonnepanelen.

Stapsgewijs gaan we naar de toekomstige energierekening kijken.

2023

Nu nog gesaldeerd mag worden brengt de energieleverancier deze persoon 1000 kWh in rekening.

Kosten 1000 kWh verbruik a € 0,20 = € 200,-

2025

Vanaf 2025 wordt het salderen afgebouwd en wordt er anders gerekend. Er geldt dan dat 64% van de opgewekte kilowatturen gesaldeerd mag worden. Voor de overige 36% wordt een terugleververgoeding uitgekeerd. Op de energierekening wordt dat dan als volgt verrekend: 4000 kWh verbruik salderen met 1920 kWh (64% van 3000 kWh) opgewekte energie moet afgerekend worden, totaal 2080 kWh. Voor de overige teruggeleverde 1080 kWh (36% van 3000 kWh) wordt een vergoeding uitgekeerd van 80% van de kWh-prijs. Bij een kale energieprijs van € 0,20 per kWh is 80% daarvan € 0,16 terugleververgoeding. De totale afrekening ziet er dan als volgt uit:

Kosten verbruik 2080 kWh à € 0,20 = € 416,-
Terugleververgoeding voor 1080 kWh à € 0,16 = € 173,-
Verrekening: € 416 – 173 = € 243,- te betalen

2031

De grote onduidelijkheid voor komende tien jaar blijft de terugleververgoeding. In de Energiewet 2025 – welke op moment van schrijven ter goedkeuring bij de Eerste Kamer ligt – staat dat iedere twee jaar de politiek opnieuw bepaalt hoe de minimale terugleververgoeding berekend wordt. Voor 2025 en 2026 staat deze vastgesteld op 80% van de energiekosten. Dit is voor mensen met zonnepanelen een vrij gunstige politiek statement. Hoewel er ook verschillende partijen zijn die ook dit te laag vinden, zijn er ook partijen die het liever aan de vrije markt overlaten. Wat de vrije markt er dan voor geeft? Afgelopen jaren kreeg iemand die meer terugleverde dan zelf verbruikte € 0,10 kale stroomprijs (excl. belastingen, e.d.). Dus in een gunstig geval hebben we het in 2031 nog over 80% van de kWh-prijs. In een ongunstig vrije markt scenario ontvangen we misschien maar een terugleververgoeding van € 0,10 per kWh.

We kunnen het scenario op beide manieren doorrekenen. Daarvoor hebben we enkele kosten moeten inschatten, zoals de mogelijke energieprijs in 2031. Schattingen zijn tot en met 2031 berekend door de gemiddelde stijging tussen 2012 en 2022 door te trekken. In 2031 kunnen we daarom zeggen dat de kale kWh-prijs € 0,40 is. In een eerder artikel werd een soortgelijke inschatting gemaakt door een voormalig onderzoeker aan de TU Delft, wat volgens hem een conservatieve inschatting is.

De rekensom met 80% terugleververgoeding:

Salderen 0%
Kosten verbruik 4000 kWh à € 0,40 = € 1600,-
Terugleververgoeding voor 3000 kWh à 80% van € 0,40 = € 960,-
Verrekening: € 1600 – 960 = € 640,- te betalen

De rekensom met € 0,10 terugleververgoeding:

Kosten verbruik 4000 kWh à € 0,40 = € 1600,-
Terugleververgoeding voor 3000 kWh à € 0,10 = € 300,-
Verrekening: € 1600 – 300 = € 1300,- te betalen

De toekomst zal leren welke rekensom gemaakt gaat worden. Als we de totale kosten van 2025 tot en met 2035 bij elkaar optellen komen we op bijna € 12.000,- aan kosten op de elektriciteitsrekening bij € 0,10 terugleververgoeding. Of ruim € 4.000,- bij tien jaar lang 80% van de energieprijs. Zou het ergens tussenin zitten? Dan moet dit huishouden rekening houden met € 8.000,- kosten aan elektriciteit, ondanks de mooie opbrengst uit de zonnepanelen.

Oplossingen

In alle gevallen wordt het belangrijkste dat u uw elektrische installatie gaat uitbreiden met een Energie Management Systeem (EMS). Wij bieden de benodigde apparatuur en installatie. Daarmee krijgt u inzicht in uw huidige gas en elektra verbruik en uw opgewekte energie uit de zonnepanelen. Met dat inzicht gaan we met u kijken naar de vervolgstappen. We zoeken samen waar voor u de grootste besparing zit.

Zonnewinst biedt haar klanten op maat advies. Neem contact op om ook uw situatie door te laten rekenen.

Energie Management Systeem

Met een energie management systeem krijgt u inzicht in uw verbruik. Vervolgens kunnen wij samen met u gaan kijken hoe het systeem het beste ingeregeld kan worden. Bijvoorbeeld grote verbruikers apparaten of verwarming slim aansturen als de zon schijnt. Zo zorgt u ervoor dat er minder energie teruggeleverd wordt. Omdat u meer direct verbruikt, telt die opgewekte energie niet als teruglevering en hoeft uw leverancier dus ook geen terugleververgoeding te berekenen.

Normaliter heeft een gemiddeld huishouden een intern verbruik van 25%. Met een energie management systeem kunnen we dit verhogen naar 65%. Dit levert direct een besparing op de energierekening van ruim € 5.000,- in de periode 2025-2035. Een investering in een energie management systeem kost u € 1.500 – 2.500, afhankelijk van de toegepaste slimme aansturing.

Zonnewinst regelt dit voor u:

Volledig systeem:
● Energie management computer in de meterkast
● P1 meter (indien slimme meter)
● Wandcontactdoos meter
● Koppeling zonnepanelen
● Incl. installatie

Uitbreidingen met slimme aansturing:
● Huishoudelijke apparaten
● Verwarming: airco, warmtepomp, IR, …
● Warm water boiler
● Batterij
● Heel veel meer!

Batterij opslag

Met een batterij kunt u de opgewekte energie van de uren dat de zon schijnt bewaren voor de uren van de dag waarop de zon onder is (ochtend en avond). Door de batterij af te stemmen op uw verbruik (dit inzicht krijgen we dankzij het energie management systeem) kunt u eenvoudig een dag of drie energie opslaan in uw eigen thuisbatterij.

De oplettende lezer valt iets op: de batterij kan in de winter niet genoeg geladen worden. Dit huishouden moet dan alsnog stroom inkopen bij de energieleverancier. Dat klopt!

Gelukkig kunnen we dankzij het energie management systeem op eenvoudige wijze financieel voordeel behalen met slimme aansturing van de batterij. Zonnewinst raadt u aan in dit geval over te stappen op een dynamisch energiecontract. U laadt uw batterij dan tegen het laagste tarief van die dag:

Een dergelijk batterij systeem kan een dure aangelegenheid zijn als deze niet nauwkeurig op uw verbruik is afgesteld. Dit wordt o.a. bepaald door:
● Gebruiksprofiel
● Verbruik kWh
● Opbrengst zonnepanelen kWh
● Zomer/winter dagen

Zonnewinst heeft een uitgebreide rekentool ontwikkeld waarmee we uw situatie kunnen doorrekenen. Daaruit blijkt dat een investering in een energie management systeem de eerste logische stap is. Deze minimale investering verdient u in enkele jaren terug. Met een energie management systeem kunt u vervolgens uit met een kleinere batterij, waardoor u uw investering klein houdt. Een investering in een energie management systeem en een 5 kWh batterij is een slimmere investering dan domweg een zware batterij (bijv. 10 kWh) aanschaffen.

Zonnewinst regelt dit voor u:

Volledig batterij systeem:
● Energie management systeem
● Batterij opslag op maat
● Volledige installatie en inregeling app
● Evt. benodigde aanpassingen in de meterkast

En dan van het gas af

Met een energie management systeem en een batterij bent u klaar om van het gas af te gaan. Zonnewinst helpt u bij al uw volgende duurzame investeringen. Neem vrijblijvend contact op voor advies over een warmtepomp, elektrische boiler, laadpaal, …

Energie Management een must, info avonden goed bezocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven