Tips van Henk Kuiper voor bezitters van zonnepanelen

Henk kuiper naast zijn 20 kWh Blauhoff batterij en onze elektricien.

Beste zonnepanelenbezitter,

Voelt u zich ook zo bekocht door de energieleveranciers?

U koopt zonnepanelen met het idee ze in 6-7 jaar terug te verdienen en dan gaan de leveranciers panelenbezitters geld rekenen voor het terugleveren van energie. Ineens is de terugverdientijd met jaren verlengd als je het überhaupt nog terugverdient.

Weggegooid geld denkt u mogelijk.

Maar wat als ik u vertel dat ik de leveranciers wel begrijp en dat het met de investering in een batterij en een dynamisch energiecontract geen weggegooid geld hoeft te zijn. Sterker nog, het kan u extra inkomen opleveren.

Omdat er steeds meer panelen komen worden de leveranciers aan de ene kant geconfronteerd met de plicht via de salderingsregeling uw stroom af te nemen die u het net op zet als de zon lekker schijnt. En aan de andere kant negatieve prijzen op de groothandelsmarkt waar ze de energie moeten verkopen.

Dit ging goed zolang er niet te veel zonne-energie op het net gegooid werd, maar inmiddels is dit een grote verliespost voor ze geworden.

De hoop voor ze was dat de salderingsregeling zou veranderen in b.v. een subsidie voor batterijen. Dat zou een aantal problemen oplossen. Ten eerste zou het het net minder overbelasten en ten tweede zou het de prijs niet zo negatief maken op de groothandelsmarkt. Maar helaas, onze politici hebben de salderingsregeling al minstens sinds 2018 voor zich uit geschopt. Dit heeft geresulteerd in dat er niemand een batterij gekocht heeft want waarom zou je als het net een gratis en 100% efficiënte batterij is.

Maar de leveranciers hebben een mooie oplossing voor dit probleem!

Het dynamische energiecontract. Hierbij krijg je per uur een energieprijs en het contract is dagelijks opzegbaar. Je gaat dus eigenlijk via je leverancier op de groothandelsmarkt.

Hoe is dit een kans voor de panelenbezitter?

Als u een mogelijkheid hebt uw energie op te slaan, een batterij, kunt u overdag bij een lage prijs de stroom opslaan en in de avond (of nacht als elektrische auto’s aan het laden zijn), als de prijs hoger ligt, het net op zetten. De prijsverschillen kunnen op zonnige dagen wel oplopen tot 30ct/kWh. Je hoeft dit niet eens zelf bij te houden want de app van de batterij kun je instellen zoals je wilt.

De uurprijzen worden een dag van tevoren bekend gemaakt. En als je de batterij vertelt dat hij onder de X ct/kWh de batterij moet gaan vullen en bij een prijs van X plus bv 20 ct/kWh de energie van de batterij het net op moet gaan zetten verdien je dus 20 ct/kWh die in de batterij zit.

Zelfs zonder panelen kun je hieraan verdienen, want je kunt ook je batterij vullen vanaf het net.

 Dus wees geen dief van je portemonnee en ga aan de batterij!

 Henk Kuiper

Originele tekst door redactie nijmegen-oost.nl gepubliceerd op 25 juni 2024

Tips van Henk Kuiper voor bezitters van zonnepanelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven